Finansiering av bedriftsetableringen med forbrukslån

Skal du starte eget firma, men mangler 30.000kr. til aksjekapitalen, kan det være fristende å ty til et forbrukslån. Vi skal her se på et par ting det kan være verdt å ha i bakhodet, før du finansierer bedriftsetableringen med et usikret lån.

0

For mange som ønsker å starte eget firma, er et aksjeselskap et bedre alternativ enn å starte et enkeltpersonforetak, men man har kanskje ikke de 30.000kr. som stilles som krav til aksjekapitalen. Det er selvsagt mulig å bruke tinginnskudd som aksjekapital, men i praksis er det både dyrt og komplisert, og ønsker man bare å stifte et lite AS med minimalt med aksjekapital, er kontanter i de aller fleste tilfeller det eneste praktiske.

Finansier aksjekapitalen med et forbrukslån

Tilgangen til kapital gjennom usikrede forbrukslån er idag veldig bra. Bankene kappes om å tilby lån, og det vil for de aller fleste, selv med en begrenset inntekt, være mulig å få innvilget et forbrukslån på 30.000kr. Det er derfor fullt mulig å finansiere aksjekapitalen gjennom et forbrukslån.

Sammenlign lån nøye

Det finnes et enormt utvalg av forbrukslån på det norske markedet, og det er ikke lett å holde oversikt. Første steg når du skal finne et lån som kan benyttes til å finansiere bedriftsetableringen din, er derfor å få oversikt over hva det finnes av lån. Her finnes det en mengde nyttige tjenester online, som lar deg sammenligne rente, lånebeløp og gebyrer på forbrukslån fra flere banker.

Rentebetingelsene på et forbrukslån fastsettes individuelt for den enkelte kunden, ut fra den risikoen banken beregner at det er ved å låne ut pengene. Det betyr i praksis at det er forbeholdt de få, å bli tilbudt bankens beste rente, men akkurat hvilke betingelser man vil få, vet man ikke før man faktisk har fått et lånetilbud fra banken. Det er derfor viktig å søke på mer enn ett lån, og sammenligne tilbudene man får i retur, slik at man velger det som er rimeligst.

Du må låne pengene privat

Siden aksjekapitalen skal komme fra stifterne av selskapet, må du ta opp forbrukslånet privat. Kostnader forbundet med lånet og tilbakebetalingen, blir dermed en sak utelukkende mellom deg privat og banken der du har lånt pengene, det nystiftede ASet er ikke en part her i det hele tatt. Det betyr selvsagt også at om selskapet skulle gå konkurs, så henger du fremdeles på lånet, selvom aksjekapitalen er tapt. Firmaet kan i prinsippet godt betale avdrag på lånet, men dette vil bli regnet som lønn til deg, og du må derfor skatte av beløpet, i tillegg til at det må betales arbeidsgiveravgift. I praksis blir det derfor ingen forskjell på om firmaet betaler avdraget direkte til banken, eller utbetaler lønn til deg, som du så bruker på å betale ned på lånet. De fleste regnskapsførere vil dog nok hevde at sistnevnte er det mest ryddige.

Er det lurt å basere seg på et forbrukslån når man starter firma?

Her er det helt sikkert delte meninger. Man kan, med rette, argumentere at har man ikke 30.000kr. for å etablere et firma, så burde man ikke etablere firmaet i det hele tatt. Dette er på mange måter rett, spesielt med tanke på at de aller fleste bedriftsetableringer koster langt mer enn minimumskravet til aksjekapital. På den andre siden har et aksjeselskap en rekke fordeler, frem for et enkeltpersonforetak, og for mange som bare ønsker å etablere et lite konsulentselskap, er derfor 30.000kr. tilstrekkelig, og fordelene med et AS er kanskje verdt den ekstra kostnaden forbundet med å finansiere etableringen via et forbrukslån.

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR