Test av Fiken regnskapssystem

1

Fiken er en relativt ny aktør på det norske markedet for online regnskapssystemer, men de har gjort det bra og på kort tid bygget seg opp en trofast tilhengerskare, ikke minst pga. systemets brukervennlighet.

Super enkelt i bruk

Mange regnskapssystemer er tunge og kompliserte, og krever i praksis at du har mye erfaring med regnskapsføring eller bruker en ekstern regnskapsfører. Fiken reklamerer med “Superenkelt regnskap”, og det er ingen overdrivelse. Du trenger ikke å vite forskjellen på kreditt eller debet for å kunne registrere bilag i regnskapet, Fiken tar deg igjennom prosessen og sikrer at du ikke gjør noe som ikke er lov.

En typisk ting man ofte gjør i små bedrifter er å gjøre kontantkjøp. Du handler kaffe på Rimi, papir til skriveren i bokhandelen, eller frimerker på posthuset. Slike transaksjoner registreres veldig enkelt i Fiken, via en egen veiviser. Du scanner eller tar et bilde av kvitteringen og laster den opp, og registrerer beløpets størrelse, hvilken type kostnad det er og hvor du har tatt pengene fra (personlig utlegg, bedriftens kassebeholdning, etc.).
fiken-test-omtale-02Er du usikker på om du har valgt rett kostnadskonto, finnes det en egen kontohjelp som du henter frem med et enkelt klikk. Her får du forklart hvilke type kostnader som skal føres mot den valgte kontoen.

fiken-kontohjelp

Tilbud og faktura

Moduler for tilbud og faktura er selvsagt en del av basispakken i Fiken, og følger samme enkle brukergrensesnitt der veivisere guider deg gjennom hele prosessen med å opprette og sende et tilbud eler en faktura.

Fiken har direkte kopling mot Enhetsregisteret i Brønnøysund slik at det er veldig enkelt å registrere en ny kunde. Du taster bare inn de første bokstavene i kundens navn, og Fiken gir deg automatisk søkeresultater fra enhetsregisteret som matcher dette. Finnes kunden i enhetsregisteret kan du i praksis registrere kunden med bare ett klikk.

fiken-kopling-mot-brreg

Faktura kan automatisk sendes til kunden på epost. Betalinger kan enten registreres manuelt, eller leses via OCR-filer hvis du har avtale på dette.

Import fra nettbank

En kjekk funksjon i Fiken er mulighet for å importere kontoutskrifter fra nettbanken, noe som kan spare mye tid i forbindelse med bankavstemning av bedriftens bankkontoer. Du eksporterer rett og slett en CSV eller Excel-fil fra nettbanken og henter den inn i Fiken, som gjør en enkel analyse av hver linje i filen og kommer med forslag til regnskapsføring av hver transaksjon. Funksjonen er ikke 100% automatisk, du må fremdeles sjekke at hver linje i kontoutskriften er tolket korrekt av Fiken, men det er fortsatt en stor hjelp når du går igjennom alle banktransaksjoner når du gjør bankavstemning.

Høj grad av brukerinvolvering

Fiken er flinke til å lytte til sine brukere og kommunisere hva det jobbes med og hvilke funksjoner det kan forventes i fremtiden. Det finnes et eget Fiken-board på Trello, der brukerne kan kommunisere direkte med folkene bak Fiken og komme med innspill på funksjonalitet og prioriteringer for fremtidige versjoner. Dette er veldig positivt og er med på å bygge troverdighet rundt Fiken. Her kunne andre norske produsenter av økonomisystemer lære en hel del.

Pris

Basispakken med regnskap og faktura koster 139kr. pr. måned og det er ingen ekstra transaksjonskostnader pr. bilag eller faktura, som man ofte finner i konkurrerende systemer, så klarer du deg med basispakken finner du neppe noe rimeligere regnskapsystem på det norske markedet idag.

Trenger du ekstra funksjonalitet, som OCR-støtte eller modul for lønnskjøring, så koster det ekstra, men fremdeles ikke avskrekkende. Et lite minus er det at API-tilgang koster 99kr. ekstra per måned. Personlig mener jeg at API-tilgang er en helt basal funksjon og noe jeg forventer er en naturlig del av en hvilken som helst skybasert tjeneste jeg benytter. Når det er sagt, må man selvsagt se dette opp mot den totale prisen, og her kommer Fiken fortsatt veldig bra ut, selvom det må betales ekstra for API-adgang.

Ting jeg savner

Jeg har selv brukt Fiken i ca. 2 år, og på den tid har systemet hatt en fantastisk utvikling, og de fleste av de funksjonene jeg savnet i begynnelsen, finnes nå. Det er dog fremdeles noen ting jeg personlig savner:

  • Mulighet for fakturering i annen valuta enn NOK. Pr. idag kan du ikke fakturere i f.eks. USD eller EUR, hvilket gjør det ekstra tungvindt om du har mye utenlandske kunder som du ikke fakturerer i norske kroner.
  • PDF-rapporter. Mulighet for å hente ut periodevise rapporter i PDF hadde vært nyttig. Det er mulig å eksportere til Excel, men det blir litt ekstra jobbing å formatere dataene i regnearket, før de kan skrives ut.

Alt i alt er manglende dog minimale og på ingen måte kritiske og med den takten Fiken lanserer ny funksjonalitet, tenker jeg at mye av dette er ting som kommer en gang i fremtiden.

Passer Fiken for deg?

Driver du et lite enkeltpersonforetak eller AS og har ambisjoner om å gjøre mesteparten av regnskapet på egenhånd, uten at du har mye regnskapserfaring, er Fiken midt i blinken. Har du mange bilag og kanskje en egen regnskapsansvarlig i bedriften, eller setter du bort størsteparten av regnskapet, er Fiken kanskje ikke et optimalt system, til det er funksjonaliteten litt for begrenset og brukergrensesnittet litt for enkelt.

Uansett så gir Fiken deg en 30-dagers gratis prøve på systemet, så det koster ingenting å ta en titt for å se om Fiken er noe for deg og din bedrift.

 

SAMMENDRAG
Brukervennlighet
Pris
Funksjonalitet
Oppdateringsfrekvens
KILDEFiken.no
DEL
Forrige artikkelStudie av SaaS pakketering og prisstruktur
Neste artikkelOnlineopplysningen.no og Tom Guez siktet for bedrageri

1 kommentar

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR