Kataloghaiene tar ikke sommerferie

2

Sommerferien er høytid for kataloghaiene og deres suspekte forretningsmetoder. På tross av stadig økende oppmerksomhet i media rundt disse tvilsomme bedrifters aktiviteter, er det desverre mange firmaer som fremdeles betaler for verdiløse katalogoppføringer.

[ad#ad-1]Jeg skrev i 2009 en sak her på grundertanker.no med tittelen «Pass deg Nettkatalogen.no og andre kataloghaier». Denne saken har til dato fått nesten 300 kommentarer og er blitt vist over 100.000 ganger, noe som tyder på at mange mindre næringsdrivende sliter med plagsomme og pågående annonseselgere fra verdiløse kataloger.

Kreativiteten blant sleske kataloghaier er stor, men en del likhetstrekk går normalt igjen i svindelen:

Tilbud utformet som en faktura
Ikke sjeldent sender katalogsvindleren ut det som kan se ut som en helt ordinær faktura, men som i virkeligheten «bare» er et tilbud. Med smått står det gjerne nevnt at ved betaling av beløpet godtar du samtidig avtalen, som normalt løper over 3 år. Det betyr at ikke bare blir du svindlet for beløpet du betaler nå, du vil også neste år or året etter motta fakturaer på samme beløp, som du da strengt tatt er juridisk forpliktet til å betale.

Selger ringer for å fornye eller få bekrefter oppsigelse av abonnement
En ikke sjelden brukt metode er at en hyggelig selger ringer for å få bekreftet bedriftens opplysninger i katalogen eller evt. bekrefter at bedriften ikke vil forny sin eksisterende avtale. Bedriften har naturligvis aldri hatt noen avtale i den pågjeldende katalogen, og det hele er et godt skjult salgsfremstøt. Kort etter samtalen vil du få oversendt et dokument med opplysningene du bekreftet i telefonsamtalen, med beskjed om å signere og returnere til katalogen. Med mikroskopisk skrift er det nevnt at signering av dokumentet medfører aksept av avtalen, noe som naturligvis langt fra er gratis.

Faktura uten bestilling
Noen katalogsvindlere er ennå mer direkte og sender deg like godt en faktura med en gang. Disse er ofte på et lavt beløp, i håp om at de sklir «under radaren» i bedriften og bare blir betalt. Du bør naturligvis under ingen omstendigheter betale kravet. Markedsføringslovens §11 er helt klar på at det er ulovlig å sende faktura uten forutgående avtale om levering.

Navnelikhet med kjente og seriøse aktører
Et annet kjent triks blant katalog svindlerne er å legge seg tett opp mot navnet til en kjent og seriøs aktør i markedet, for på den måte å håpe på at regningen sklir igjennom firmaets kontroll. Annonserer bedriften f.eks. på Gule Sider og plutselig mottar en faktura fra «Gul Firma», er sjansen kanskje tilstede for at denne blir forvekslet og dermed betalt.

Mer info:
* Varslingslisten.no
* Trygg handel

2 KOMMENTARER

  1. Det verste med alle disse idiotiske selgerne er at de aldri tar et nei for et nei. De ringer igjen og igjen helt til de har fått deg på kroken. Burde være en mulighet for å fakturere dem for all tiden de tar fra oss.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR