Ti måter å finansiere bedriftsetableringen

2

[ad#ad-1]De aller fleste bedriftsetableringer er avhengige av penger. Uten tilstrekkelig kapital til å utvikle forretningsideen og komme seg på et nivå der man begynner å tjene penger, er det veldig vanskelig å lykkes. Her følger en oversikt over ti vanlige måter å finansiere hele eller deler av en bedriftsetablering på.

(1) Egenfinansiering
Har du litt penger på bok eller på annen måte mulighet for å finansiere oppstarten gjennom egne midler, er dette ofte en bra løsning. Du slipper mye byråkrati for å få tak i pengene, du slipper å forholde deg til eksterne finansieringspartnere og du trenger ikke å gi fra deg kontroll og styring med selskapet. Det er imidlertid viktig å ha et snev av realisme også. Ikke sats mer enn du har råd til å tape. Å sette hus og privatøkonomien på spill er sjeldent noen god løsning.

(2) Låne fra venner og familie
En annen lav-terskel måte å finansiere etableringsfasen på, er ved å låne fra slekt og venner. Denne metoden kan relativt enkelt gi deg tilgang til den kapitalen du trenger, men du bør være påpasselig med å ha klare avtaler med dem du låner penger av. Det er få ting som kan ødelegge et godt vennskap som krangling over penger. Før du låner penger fra folk som står deg nært bør du derfor utarbeide en skriftlig avtale og forsikre deg om at utlåneren forstår hva han eller hun blir med på.

(3) Kommunal støtte
Mange kommuner har et etableringsfond som støtter nye bedriftsetableringer i kommunen. Beløpet som gis til hver nyetablering er ofte ikke særlig stort, men fordelen er at det ofte er mye mindre papirarbeide og byråkrati forbundet med slik støtte, i forhold til andre typer offentlig finansiering.

(4) Banklån
Banlån er en naturlig løsning for mange, men vær forberedt på at du må stille personlig sikkerhet for hele beløpet du låner. Få, om noen banker, låner i dag ut penger til bedriftsetablering, uten å ha tilstrekkelig sikkerhet for beløpet. Et unntak kan være lokale småbanker, som gjerne kjenner de lokale forholdene svært godt og kanskje kjenner deg som grunder også.

(5) Støtte gjennom Innovasjon Norge
Innovasjon Norge har en lang rekke støtteordninger, både for etablerte bedrifter og for nyetablerte selskaper. Jeg har tidligere skrevet litt om dette her. Et godt sted å starte er innovasjonnorge.no.

Etablererstipend
Den mest aktuelle offentlige støtteordningen for etablering av et nytt firma er Innovasjon Norges Etablererstipend. Dette er et stipend som er ment å dekke kostnader forbundet med utviklingen av forretningsideen og etableringen av selskapet. Mer info på Innovasjon Norge sine nettsider.

(6) Private investorer
Er du på jakt etter et mindre pengebeløp og har ett prosjekt som i utgangspunktet ikke er interessant for større industrielle investorer og venture-selskaper, finnes det mange private investorer som kanskje kan være interesserte. Dette er ofte enkeltpersoner med litt penger på bok, som ønsker å hjelpe lovende grundere igang. De ønsker naturligvis å tjene penger på sine investeringer, men mange har også en stor grad av idealisme i det de driver med, spesielt hvis etableringen er innenfor deres eget fagfelt eller deres eget lokalmiljø.

(7) Venture-selskaper
Har du behov for mye penger, gjerne 2-3 millioner ++ er et venture-selskap en mulig løsning. Nåløyet er imidlertid trangt og venture-selskaper investerer bare unntaksvis i helt nystartede selskaper. Din ide bør være over gjennomsnittet god og du må vise god gjennomføringsevne hvis du skal ha en sjanse hos venture-selskapene. Det er også verdt å merke seg at disse selskapene er profesjonelle investorer som gjør investeringene sine for å tjene mest mulig penger. Kapital fra venture-selskaper har derfor en tendens til å være kostbar, sammenlignet med penger hentet via andre finansieringsformer.

(8) Bytt tjenester
Bytte av tjenester frem for kontant betaling kan være en mulig finansieringsløsning for mange. Dette løser sjeldent hele kapitalbehovet ditt, men kan være et viktig middel for å strekke dine sparsomme økonomiske midler lengst mulig. Et typisk eksempel er hvis du driver med utvikling av websider. Kanskje gårdeieren der du leier kontor trenger nye nettsider, noe du kan klare, mot gratis kontorleie en periode.

(9) Partnerskap med et etablert selskap
Kanskje resultatet av din forretningside er noe et etablert selskap kan ha stor nytte av? Da kan det være en løsning å få dette selskapet med på å låne deg hele eller deler av ditt kapitalbehov, mot lovnad om at dette blir betalt tilbake når du begynner å tjene penger. Ofte vil det etablerte selskapet ha noe igjen for strevet, gjerne i form av en lisensavtale eller muligheten for å videreselge ditt produkt.

(10) Forpliktende samarbeide med en kunde
Hvis du har en viktig kunde som virkelig trenger produktet ditt, kan du kanskje få denne med på å betale deler av kjøpssummen på forskudd, slik at du får de nødvendige midlene til å starte opp bedriften din og utvikle forretningsideen. Fordelen for kunden er at denne får et ord med i spillet og nok innflytelse til å kunne påvirke produktutviklingen, slik at det ferdige produktet oppfyller kundens krav best mulig.

Til slutt er det viktig å huske på at allting har sin pris, og dette gjelder i aller høyeste grad også penger til bedriftsetablering. Du må uansett gi fra deg noe for å få inn pengene du trenger. Det kan være eierskap, rettigheter, tid du må bruke på dokumentasjon, etc. Å ha en rimelig klar strategi for hvordan du vil finansiere de ulike utviklingsfasene i bedriften kan fort vise seg å bli av vital betydning. Dette er ikke alltid enkelt å gjøre på egenhånd, så her kan det være lurt å ta erfarne folk med på råd.

2 KOMMENTARER

 1. På godt og hvondt ja, det er synd å si det men jeg manglet bare tusenlappene, ikke 10.000 mn 6-7 tusen så hadde min bedrift stått ferdig innen 4 måneder, og jeg ville vært økonomisk mulig helt uavhengi av nav.
  Så det lille ekstra å tilskudd kan redde alt.

  hvilket partnere kan man kontakte for ett lite lånebeløp for en låvnad om å betale tilbake når man har startet ved arbeid.??

 2. 5-6 tusen mulig så har bedriften etter budsjett for kostnad for vare innkjøp som kassaskuff så får jeg alt sammen til under 5000 inklusive tappekran for ferdigbrygget øl eller andre varer for næring.
  4000 summerte jeg og det er det eneste beløpet men eer usikker på hvem og hvilke partnere som kan gå inn for en låvnad om evt et lån fra selskap elelr privatperson hvem kan hjelpe.
  jeg betaler gjerne 700 i måneden åver 4-5 avdrag så er beløpet nede.
  Så lite var det., men stor boroo brus for fint lokale. drammen og dte hele. midt i strandgaten med stranda og parken denn lange, m like bak.
  Hvem kan hjelpe for en låvnad om tilbakebetaling og evt for å låne privat for eller for selskap.??

  Det er nesten nåk med et tilskudd botislkudd fra kommunen pr måned det er nåk til at bedriften står å går 2000 pr måned jeg klarer det bare av det.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR