Hold kontroll på pengebruken

2

Penger er brennstoffet for alle nystartede bedrifter. Få er så heldige at de går i pluss fra første dag og de fleste trenger derfor en porsjon med penger for å komme frem til dagen der driften løper rundt. Og er det en ting som er helt sikkert så er det at det alltid tar lengre tid og koster mer enn man forventer før bedriften går med overskudd. Å holde en skarp kontroll på pengebruken kan derfor være en av de viktigste kriterier for å lykkes.

Pengebruken omtales ofte som «burn rate», altså med hvilken hastighet du bruker penger. Kjenner du din burn rate vet du også når bankkontoen går tom og dermed når du må hente inn friske midler eller oppnå nok omsetning til å finansiere driften Er du i markedet for en investor er burn raten ekstra viktig. Pengebruken er noe av det første en potensiell investor vil se på, da det sier mye om hvor effektivt du driver bedriften.

Av innlysende årsaker er det en fordel å ha så lav en burn rate som mulig. Jo mindre penger du bruker jo lengre kan du holde driften gående. Det er ikke alltid like enkelt da utgiftene gjerne står i kø. Det finnes imidlertid noen få og enkle prinsipper som kan hjelpe deg slik at kassen ikke går tom og bedriften overlever:

Hold kontroll og ta grep
Det aller viktigste du kan gjøre er å holde en tett oversikt over pengebruken. Du bør måle din burn rate og evaluere denne etter hver eneste måned. Grunnlaget for å kunne gjøre dette er et oppdatert og ajourført regnskap og gjennomarbeidet budsjetter.

Det er egentlig ikke veldig vanskelig; Du trenger å se på utgifter og inntekter. Har du ingen inntekt er jobben desto enklere. Har du 100.000kr. på bok og går driften med 10.000kr. i underskudd hver måned, vel da har du penger til fortsatt drift i 10 måneder.

Tenk deg om to ganger
Hver nøye med alle utgifter, store som små. Mange bekker har det med å bli til en stor elv. Tenk deg alltid om minst to ganger før du tar på deg en ny økonomisk forpliktelse. Trenger du virkelig den nye datamaskinen eller abonnementet på lokalavisen? Samtidig er det lett å spare seg til fant, så her gjelder det å være nøye i planleggingen og flink til å prioritere, noe som på ingen måte er en enkel oppgave.

Burn Rate:
In venture investing and new company development, the burn rate is the rate at which a new company is spending its capital while waiting for profitable operation.

Inkluder en buffer når du henter frisk kapital
Ting har en lei tendens til alltid å koste mer enn man planlegger. Uansett hvor god en forretningsplan man har laget og hvor gjennomarbeidet budsjetter man sitter med, blir kostnadene (nesten) alltid høyere enn forventet. Ha dette i tankene når du henter inn kapital til oppstarten, enten det er igjennom bank, investor, private lån eller annen finansieringskilde. Å måtte gå tilbake til finansieringskilden din og spørre om mer penger er aldri hyggelig. Ikke bare blir man stillet i et dårlig lys fordi man ikke fikk det til i første forsøk, kapitalen har også en tendens til å bli dyrere og dyrere og ikke minst er det ofte en tidskrevende prosess å hente inn fersk kapital til selskapet.

Gi eierskap frem for lønn
Lønnskostnadene er for mange nystartede bedrifter den absolutt største kostnaden og den viktigste pådriveren for en høy burn rate. Selvom du som grunder kanskje ikke tar ut noe lønn, har du ansatte som skal ha betalt for jobben de gjør. En mulig løsning kan være å få dine første ansatte med på en avtale der deler av lønnen blir gitt som eierskap i bedriften. Kanskje du kan tilby å utbetale halvparten av lønnen kontant og resten som aksjer i firmaet? Ikke bare minker dette pengebruken din, dine ansatte for også eierskap til bedriften, noe som i de fleste tilfeller øker motivasjonen og innsatsviljen til den ansatte.

En tett kontroll av pengebruken er en av de viktigste faktorene for å komme vellykket gjennom en bedriftsetablering. Burn raten er en viktig indikasjon på din bedrifts økonomiske helse, og holder du ikke oversikt over denne, står du i stor fare for å løpe tom for penger før driften går i pluss.

2 KOMMENTARER

 1. Spar penger på Tvilsomme Telefonavtaler!

  Ble rundlurt av salgsrotte fra Tele2.
  20 kroner pr måned og 35 øre pr minutt hørtes rimelig ut. Han fortalte meg ikke at moms kom i tillegg, Heller ikke at det var startpris på 49 øre pluss moms på hver samtale. Ei heller at det finnes Spesialnummer der de håver inn kr 2.31 pluss moms pr minutt samt 55 øre pluss moms i startpris.
  For å gjøre det ekstra jævli så må jeg holde ut med drittselskapet i 24 måneder eller betale kr 3000 pluss moms for å komme ut av ‘avtalen’.
  Jeg hadde egen telefon, så derfor finner jeg avtalen spesielt lite gunstig og føler meg rundlurt.
  Så om noen ringer fra Tele2 og forteller om godt tilbud, så bare kutt samtalen med en gang!

  Min løsning er nå at jeg bruker denne for inngående samtaler til ‘kontrakttiden’ løper ut, og finner en mer renhåret avtale til utgående samtaler.

  Jonn Mero

 2. Var kanskje litt rask på labben, for tilbudet er nå. etter at xito har jekket opp prisene betraktelig, blitt konkurransedyktige.
  Men fortsatt synes jeg det er mer redelig å gi heler bildet.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR