Langt mellom en god ide og en suksessfull bedrift

3

[ad#ad-1]Det er ofte langt mellom den gode ideen og en suksessfull gründer-bedrift, svært ofte veldig langt. Ideene er mange mens det er langt mellom de vellykkede realiseringene. Mange gründere blir nettopp gründere fordi de har en god ide og ikke fordi de er eksperter på firmaetablering. Dette gjør også at de fleste har liten kunnskap om hvordan man tar en innovativ ide og gjør den om til en suksessfull bedrift. Det finnes naturligvis ikke noe fasitsvar på hvordan man tar en god ide og gjør den om til penger, men noen få spørsmål vil hjelpe deg å luke ut de største luftslottene.

Hvor mange konkurrenter har du?
Sett av et par timer for å søke på Internett for å få en rimelig oversikt over dine konkurrenter. Mange konkurrenter er naturligvis ikke ensbetydende med at du ikke kan lykkes, men det betyr at jobben kan bli mye vanskeligere, spesielt hvis dine konkurrenter er store selskap med mye kapital i ryggen.

Er det søkt om patent?
Du bør sjekke om noen har fått innvilget eller søkt om patent på en ide lik din egen, i de tilfeller der dette er relevant. Ligger det en patentsøknad inne fra en av dine konkurrenter kan det fort stikke kjepper i hjulene for deg. For å sjekke amerikanske patenter finnes det en rekke gratis tilgjengelige databaser, som Google Patents, US Patent Office og Free Patents Online. For norske patenter kan det lønne seg å kontakte et patentkontor og få hjelp med søkingen.

Hvordan er markedssituasjonen?
Har du noen kontrete tall og statistikk på hvordan markedet er, eller er det mest synsing i form av «markedet er veldig stort»? Finnes det relativt nye tall fra markedsundersøkelses-byråer som Gartner, Forrester eller IDC er det et stort pluss i forhold til å skaffe finansiering gjennom bank eller investor, da slike uavhengige markedsrapporter gjerne blir tatt som mer troverdige enn informasjon fra deg som gründer.

Hvordan er etterspørselen?
Du er naturligvis selv veldig entusiastisk for produktet eller tjenesten du har i tankene og ville helt sikkert kjøpt om det fantes på markedet, men hvordan er dine potensielle kunders interesse? Det er ofte ikke nok at dine kunder liker ditt produkt, dette betyr nemlig ikke at de faktisk vil kjøpe det. Generelt kjøper kundene dine bare det de trenger enten fysisk eller følelsesmessigt.

Er ideen uavhengig?
Mange ideer klarer aldri å bli gjort om til suksessfulle bedrifter fordi de er for avhengige av eksterne forhold. Er du f.eks. helt avhengig av et annet produkt for at produktet ditt skal bli en suksess, og det andre produktet feiler, da mislykkes du også. Et godt eksempel er biler som kjører på hydrogen. Det er ikke noe problem å fremstille slike biler, men å få etablert et nettverk av tankstasjoner som tilbyr hydrogen er mye vanskeligere og tar mange år. Siden hydrogenbilen er helt avhengig av steder å tanke, vil slike biler aldri bli noen suksess før tankstasjonene er på plass.

Har du det rette team?
Dette er kanskje den mest kritiske faktoren for å lykkes. Som Martin Thorborg sier det: «Jeg vil heller investere i en bedrift som selger sand i Sahara og som har et skikkelig management-tema med lang erfaring i ryggen, enn i en enmannsbedrift som har funnet opp en maskin som kan gjøre gråstein til gull men som ikke har begrep om hvordan bedriften skal drives». Dette er naturligvis å sette ting veldig på spissen, men faktum er at har du de rette folk med deg er sjansen for å lykkes veldig mye større.

Se også: Viktige spørsmål om din forretningside

3 KOMMENTARER

 1. Jeg syns dette blir vel mye akademsik tenking som “gjør slik og du lykkes”
  Misforstå meg riktig.

  Mye av dette stemmer, men det viktigste mangler syns jeg. Grundere må ha en indre begjær om å lykkes, et sterkt begjær gjør at din skapende fantasi og underbevisthet automatisk søker veier for å lykkes og skaper motivasjon til å takle nedturer som kommer.

  Vil anbefale alle grundere om å lese boken “think and grow rich”.

 2. Jeg er helt enig med kommentaren over.
  Det er viktig å ha troen i behold, dersom man har en god idé og ønsker å lykkes.

  Nesten alle artikler om patentering konkluderer med at dette er dyrt.
  Ja vel!
  En privatperson kan søke om patent i Norge for under tusenlappen.
  Dette medfører selvfølgelig at man gjør det meste selv.
  Trenger man bistand finnes f.eks. rimelig hjelp hos http://www.patentbistand.no

  Utenlandsk søknad kan videreføres ved hjelp av PCT-systemet (Patentstyret bistår), som selvfølgelig koster noe mer.

  Stå på alle gründere!

 3. Hvis man ikke har tro på sin forretningside, går det uansett ikke. Så lenge man driver med noe som det er marked for, vil det gå med en god forretningsplan og gjerne nok kapital.

  Alt går tregt i begynnelsen, ikke bare nye bedrifter. Med innsats vil det gå bra. Stå på alle grundere!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR