Selvstendige næringsdrivende betaler mer i skatt

43

[ad#ad-1]Norges Bondelag og Bedriftsforbundet har gjennomført en undersøkelse som viser at selvstendige næringsdrivende i gjennomsnitt betaler 30.000kr. mer i skatt pr. år, enn lønnsmottakere med samme inntekt. Undersøkelsen viser også at den skattemessige ulempen ved å være selvstendig har økt dramatisk siden 2002, der selvstendige i gjennomsnitt betalte 10.000kr. mer i skatt.

Den økte skattebyrden for personer som lever av sitt enkeltpersons-foretak gjør at selvstendige i snitt må tjene hele 80.000kr. mer i året, for å sitte i gjen med det samme kronebeløpet som om de hadde vært lønnsmottakere. Dette rimer dårlig med Stortingets offisielle ønske om satse på nyskapning og innovasjon i Norge. Dessverre viser dagens regjering absolutt ingen vilje til å endre praksisen, og skatteskjevheten mellom lønnsmottakere og grundere har bare økt.

Den viktigste årsaken til at skjevheten øker er at minstefradraget for lønnsinntekt har økt de siste årene. Selvstendige næringsdrivende får derimot ikke noe minstefradrag og går derfor glipp av denne skattefordelen. I tillegg må selvstendige betale en høyere trygdeavgift, som i tillegg har økt en del de to siste årene.

Enkeltpersonsforetak er uten tvil den minst byråkratiske og enkleste selskapsformen å etablere og drive. I dag lever mer enn 200.000 personer av sitt enkeltpersonsforetak og det er liten tvil om at samfunnet har mye å tjene på at flere etablerer og driver sine egne foretak. Et skattesystem som konsekvens diskriminere selvstendige næringsdrivende virker dessverre dempende på folks lyst til å starte for seg selv og en jevnere fordeling av skattebyrden vil utvilsomt føre til flere nyetableringer.

43 KOMMENTARER

 1. Du har helt rett. Problemet er at det ikke er noen partier på Stortinget som klart skiller seg ut og som fronter en aktiv politikk for å bedre selvstendige næringsdrivendes hverdag.

 2. Det verste er at selvstendige ikke får dagpenger i forbindelse med ledighet. Så når man selger bil og hjem skatter man for det også. De som tigger på gaten har det fint.

 3. Det er helt latterlig! Lønnsmotagerne har mange sterke aktører som kjemper og taler sin sak her til lands, mens selvstendig næringsdrivende har ingen. Spesielt undres jeg på hvor logikken er at vi ikke får dagpenger ved arb.ledighet og rævva sykepengeordninger når det er vi som betaler mest inn til fellesskapet! Ville gjerne sett en politiker svare på det spørsmålet.

 4. Mye av logikken baserer seg nok på at man som sevlstendig næringsdrivende ikke betaler arbeidsgiveravgift på sin inntekt og staten mener derfor at det er rimelig at man må betale økt trygdeavgift. I tillegg hører man ofte argumentet om at næringsdrivende kan kostnadsføre en del utgifter, noe lønnsmottakere ikke kan, og sistnevnte har derfor et minstefradrag som skal dekke dette.

  Når det gjelder dag- og sykepenger tror jeg at staten er red for økt svindel hvis man hever satsene til samme nivå som for lønnsmottakere. Det vil være relativt enkelt å øke inntekten sin noen måneder, som selvstendig, og siden kreve at dette blir brukt som grunnlag ved utbetaling av trygd.

  Ellers tror jeg at Einar er inne på noe veldig sentralt: Løønsmottakere har sterke organisasjoner i ryggen som taler deres sak, selvstendige næringsdrivende har ikke dette og når derfor ikke frem og blir lett “glemt”.

 5. Det virker ikke som om våre folkevalgte er villige til å ta inn over seg at vi faktisk trenger næringsdrivende her i landet for å få til verdiskapning og velferd, som regjeringen liker å fortelle om. Frem for å skattelegge bedrifter og selvstendige hardere og hardere burde man heller gå motasatte vei, det vil helt sikkert bringe mer skattekroner i kassen til staten.

 6. En enkel måte å unngå høy beskatning på er å etablere et aksjeselskap, det er to typer akjseselskap man kan velge mellom, NUF eller AS.
  Man får også flere sosiale goder, samt at man kan ta ut “lønn” som lønn. Det gis heller ingen mulighet til å reinvestere deler av overskuddet som selvstendig næringsdrivende uten at dette må beskattes først.

  Selvstendige næringsdrivende har også aktører i ryggen, spesielt bønder, de har Norges Bondelag og småbrukarlaget som skal kjempe for bøndenes lønn.

 7. Sant nok at man kan unngå høy beskatning ved å etablere et AS eller NUF, men jeg er ikke enig i at det er enkelt:

  * Det koster mer å etablere selskapet og etableringsprosessen er vanskligere

  * Ved AS får du årlig revisorkostnad som for mange mer enn spiser opp det du evt. betaler ekstra i skatt.

  * AS og NUF har mer kompliserte regnskapsregler og gjør at det for de fleste ikke er aktuelt å ta hånd om regnskapet selv.

  Enkeltmannsforetak er en selskapsform som er ment å være lite byråkratisk og velegnet for folk som driver i det små for bare seg selv eller seg selv og noen få ansatte. Staten burde se viktigheten av å ha et levedyktig småbedrift miljø i landet og burde heller gi insitamenter til å starte for seg selv frem for å stå klar med skattepisken og stikke sugerøret i lommen på deg straks du klarer å tjene et par kroner.

 8. En annen faktor som det er alt for lite diskusjon om i Norge er arveavgiften. Denne slår utrolig uretferdig ut ved overførsel av familieselskaper til neste generasjon og setter i mange tilfeller arbeidsplasser i fare.

 9. Direkte urettferdig hvis det er slik det er.
  Folk som driver for seg selv, har mye utgifter som man ikke tenker over i hverdagen, som kan knyttes opp mot foretaket.Det er jo ikke allt man kommer på å få kvittering for.

  Dette burde opposisjonspartiene greie å få opp på banen.
  Har siste tiden fått ett par meiler om å registrere firmaet vårt i utlandet, man har ikke satt meg inn i dette. Det handler om å danne ett AS, Verdun Group heter meiladressaten.
  Er ikke sikker på hva dette er, men dem lover mye. Erfaringsmessig skal man ikke tro på det som skinner.
  Har laget meg nytt navn her inne, etter at jeg bare plumset rett inn på forumet som jem. Så vet dere det. Men jeg skal lage en presangtasjon av firmaet vårt senere.

 10. Uansett om dere vil gå for å registrere et NUF selskap eller ikke, hold dere laaaaangt unna Verdun Group. I så fall om dere ikke vil blir lurt inn å gi fra dere kortnummeret deres via telefon og bli belastet nesten 6000 nok før dere har lagt på røret!
  De mener at en telefonsamtale er en bindende avtale så lenge man er så dum til å gi fra seg bankkortnr. selv om det ble garantert flere ganger av svensk salgsmannen at penger ikke skulle trekkes før du mottar informasjon og rekker å lese gjennom det og signere det.
  VERDUN GROUP = SVINDEL

 11. Jeg har meget dårlig erfaring med Planlegis og tidl. Stron ang. NUF men Verdun Goup er dyre men de har bare vært seriøse med meg og har bistått meget bra.

 12. Jeg har blitt direkte lurt av Planlegis, dessuten har jeg avslørt direkte løgn fra en av deres representanter. Det er en grunn for at du mottar salgsbetingelsene etter at du har handlet. Jeg anbefaler å avslutte din visakonto dersom noen av disse rottefangerne har nummeret. Jeg tror også at jeg kjenner igjen “svensken” fra Verdun. Jeg ble trukket dobbelt så mye som avtalt.

 13. Jeg har desverre vært så dum at jeg skulle ordne meg NUF, men jeg angrer nå veldig bittert på at jeg valgte planlegis. Det gikk litt fort i svingene, og nå er jeg allerede blitt belastet for over fem tusen.

  Etter alt jeg har lest nå ønsker jeg ikke å ha noen form for sammarbeid med dem. Føler meg lurt, og lurer på om det er noen mulighet til å få pengene tilbake i henhold til angrefrist?

 14. Hei Raymond
  Jeg og ble svindlet av stron/panlegis, eieren er advokad og du rekker ikke langt med å klage. Jeg måte legge 2 firmaer pga de. Mest grådigaste var at jeg måte i tillegg betale inkasso for tjenneste de har ikke gjørt ein gang. Til slut man inser at det er ikke verd å bruke tid for noen som ikke fortjenner det.

 15. Da har det skjedd meg også!!! Fikk telefon fra Verdun Group, og før jeg viste ord av det hadde jeg vist inngått en avtale. Jeg spurte flere ganger om jeg hadde inngått en avtale, men de svarte Nei. Plutselig var kontoen belastet og jeg fortvilet. Jeg trodde jeg faktisk måtte signere en avtale før den var gyldig… Jeg skrev en klage til dem da jeg ikke kom frem på telefon. Da tok det ikke så veldig lang tid før de ringte meg og sa at jeg beskyldte dem for å lyve… Vi hadde en lang krangel på telefon, men lite hjalp det. Avtale kunne ikke trekkes tilbake, firmaet i England opprettet og kontoen belastet, og fint lite å gjøre med det. Angrerett gjelder ikke ved slike inngåelser. Så jeg er 9000,- fattigere og itillegg skulle de ha 4000,- for å avslutte selskapet. Hold dere langt unna VERDUN GROUP!!!!!

 16. Hadde nettopp startet opp et eget firma selv og ble straks oppringt av Verdun group opptil flere ganger, de nevnte at det var et engangsbeløp på 1900,- pr.år, ikke noe om at ETABLERING på 2990,- kommer før du i det hele tatt har rukket å fått sett noe informasjon, ei heller nevnt det i samtalen. Ringte opp til konsulenten og var saklig og rolig, i og med at jeg har vært i samme bransje selv i 5 år, så kan alle regler og smutthul.
  På slutten av samtalen satt han nesten bare og stammet og virket helt paff, la på røret og 10 minutt etterpå var 2990,- returnert på min konto.

 17. Kan bare slutte meg til advarslene over om å holde dere langt unna Verdun Group. Jeg ble lurt inn i det på samme måte som andre nevner. Men, er du dum – så får du greit nok betale for det. Det gjorde jeg – og den saken er grei.

  Det som ikke er greit, er at Verdun regelrett jukser med hensyn til innbetalingfristene for det årlige forskuddet for å operere som såkalt company secretary. Selskapet ble stiftet i midten av august 2009, og med forskuddsbetaling for “sekretærtjenesten”. Neste år var forfall i begynnelsen av juni. I år var det forfall 19. mai.

  Regningen fikk jeg selv om jeg allerede i april meldte fra i brevs form om at jeg ikke ønsket Verdun som company secretary. Ingen respons. Nå har betalingen gått til inkasso – og jeg bestrider selvsagt kravet.

  Stay off Verdun!

 18. Jeg ble også rundlurt av Verdun Group i dag. Kristian Winther/Christian Vinter (?) påstod han ringte fra Brønnøysundregisterne og ville ha 180 kr for å registrere i skatteregisterne. Var meget hyggelig og overbevisende. Tappet kontoen for nesten 5 000 kr. Snakket med advokat, pengene ser jeg nok aldri igjen. I tillegg vil Verdun Group ha penger for å avslutte firmaet de visstnok ha registrert på meg (NUF). De holder til i London, adressen ser ut til å være registrert på et hotellrom. Visakortet er nå sperret. Ikke la deg lure av svindlere som ringer deg som nyetablert, uansett hvor hyggelige og “gratis” det er. Verdun Group er profesjonelle svindlere.

 19. Verdun angir dette som sin hovedadress:

  Suite 1.7
  1 Warwick Row
  London
  SW1E 5ER

  Virker som om dette er et hotellrom. hah. Jeg er så grundluret.

 20. Man får det også tilbake via å ordne en reklamasjonssak i din egen bank, deretter sendes saken tilbake til Visa (som forøvrig har 2-3 mnd behandlingstid på disse sakene) men man får iallefall tilbake alle pengene som Christian Skår Winther har svindlet ut fra kontoen.

 21. phuuu, da gjorde jeg så absolutt det rette nå da.
  Før jeg viste at mitt firma var godkjent og oppstartet ringte de fra Verdun og skulle ha meg over til NUF.

  Men de gik så fort frem at jeg følte for å stoppe opp, og bråstanset i alle fall når jeg fikk beskjed om å oppgi viskort nr.
  Og da ble jeg kvitt han etter mye om og men…Takk og pris føler jeg nå.

 22. Nå har jeg kommet i den situasjonen at jeg ikke har mere å gjøre som selvstendig og får null støtte fra staten, ikke dagpenger eller noe annet å leve av. Jeg hater dette landet, hva faen er så bra med Norge. Jeg har betalt mere skatt en gjennomsnittet over mange år og nå , når det går dårlig er det null støtte å få. Jeg hater disse politikerne og hva er alternativet nå. Det eneste jeg kan gjøre er å sykemelde meg, det er den eneste måten å få penger på fortest mulig, jobb prøver jeg på men det er ikke så lett her hvor jeg bor. Jeg blir tvunget over på sykemelding og etter 16 dager så får jeg penger. Dette er blodig urettferdig for oss selvstendige som har bidratt masse i statskassa, hater dette nisselandet !,,

 23. Nå har jeg fått igjen penger av banken etter å ha sendt inn reklamasjon etter å ha blitt svindelt av Verdun Group for 5 000 kr (se innlegget mitt fra 15. sept). Håper Verdun Group har fått problemer med VISA nå. Haha, Christian Winther med kollegaer – den som ler sist ler best 🙂 Haha!!

 24. Jeg har samme tilfelle med Verdun nå kan noen av dere som hadde fått pengene tilbakke kontakte meg per e-post paulius.sablickas@gmail.com fordi jeg ønsker o snakke meg noen av dere fordi jeg ikke vet hva å gjøre med dem.

 25. Hei ananymous!
  Jeg har blitt lurt av Verdun, jeg lurte på hvordan du gikk frem for å få tilbake pengene dine? Håper du kan hjelpe meg 🙂

 26. Jeg har nylig opprettet et enkeltpersons foretak og ble få dager etter registreringen av foretaket ringt av en svensk kar, som sa han ringte fra Verdun. Han spurte noen generelle spørsmål om omsetningen i foretaket, og hvorvidt omsetningen kom til å overstige den momspliktige grensen. Jeg svarte på spørsmålene, ettersom jeg trodde dette var en del av prosessen ved opprettingen av foretaket, og at selskapet han hevdet han ringe fra muligens samarbeidet med Brønnøysundregisteret. Etter de generelle spørsmålene ønsket han meg lykke til med selskapet og håpet det ville gå bra…

  Jeg synes dette hørtes merkelig ut, så etter samtalen googlet jeg selskapsnavnet og fant en rekke nettsider, deriblant denne, som advarte mot selskapet Verdun, Panlegis og svensken som ringer rundt.

  Bare få minutter etter denne samtalen mottok jeg også en melding hvor det står “Viser til selskapet du registrerte. Vi vil diskutere muligheten til å optimisere strukturen i foretaket med deg, Ring Panlegis på følgende nr:”

  Jeg gav ikke fra meg noe konto.nr. og det var aldri snakk om å inngå noen avtale i løpet av samtalen.

  Er det noen som har opplevd det samme? Er dette en del av svindelen, eller bare en slags rekognosering før svindelen?

 27. Christian Winter ringte meg + 1 svenske fra Verdun group. Jeg trodde de ringte fra Brønnøysund. Jeg fikk beskjed om at jeg skulle få info på mail og deretter evt betale 2990 kr. Kom aldri noe mail med papirer jeg evt skulle signere og sende til Brønnøysund. De hadde forsøkt å tappe kontoen min 2 ganger, men hadde mislyktes hver gang. (2990 kr og 5980 kr) (Denne infoen har jeg fra banken). Tenk å jobbe som svindler. Hadde vært så flau dersom svindler vås og lureri var ord som dukket opp om noen googlet firmaet jeg jobbet for.
  De påstod i ettertid at jeg hadde gitt tillatelse til å ta penger av meg. Jeg fikk en gratis lærepenge da de ikke klarte gjennomføre pengetransaksjonen, men håper INGEN der ute lar seg lure igjen av disse svenskene og “christian Winter” som han kaller seg. Tviler på at han heter det.

 28. Jeg kan ta copy/past på det Anonymous skriver den 3.feb.2012.
  Er på krigsfronten med dem nå og det føles utrolig frustrerende!
  Hva med politianmeldelse?

 29. til //merkelig:
  jeg fikk nettopp samme meld som du fikk og jeg vet heller ikke hva dette er!

 30. Hva om vi ved leilighet leverer felles politianmeldelse eller samler oss ved en evt. tvist. Sammen er vi sterkere!

 31. Fikk melding om at mitt firma var godkjent og registrert i dag tidlig…ca 1 time senere ringer en meeeeget hyggelig svenske fra Verdun, og babler ivei! Etter en stund må jeg spørre en gang til hvem han egentlig er og da kan han informere meg om at han er leddet mellom Brønnøysundregistrene og myndighetene!! (wtf???) Jeg sier høflig at jeg har andre kontakter knyttet til meg som hjelper meg og jeg gjerne vil prate med før jeg eventuelt gjør noe som helst.. Da spør han meg: er det du eller de som er sjefen for firmaet? er det ikke du som skal lede det? Jeg fortsatte og sa jeg dessuten var veldig opptatt og takket for henvendelsen! Har ikke gidd ifra meg noe som helst av opplysninger, forundrer meg ikke om jeg blir oppringt igjen! Måtte google dette suspekte firmaet etter telefonsamtalen, og da kom jeg til dette…føler meg lettet nå, da jeg ikke gikk med på noe..tror jeg…

 32. Hei,

  jeg ble svindla av Verdun Group som flere av dere beskriver for 2 år siden. jeg fikk en telefon noen dager etter at jeg hadde registrert mitt enkeltmannsforetak og var i utgangspunktet interressert i å lære mer om NUF. Jeg sa at jeg ville ha litt info om dette på mail og gikk med på å registrere meg hos de slik at jeg kunne bare svare på mail om jeg ville gå for dette. Det endte med at jeg ble trukket 5000,- og følte meg forbigått, lurt og svindlet. jeg skreiv mail med de i 2 år, ringte mer enn 1 gang i måneden og faktisk til min store overaskelse fikk jeg tilbake pengene idag! nå skal jeg trekke anmeldelsen tilbake. Jeg ville bare fortelle dere at det kan være mulig å få tilbake det dere har mistet med veldig mye masing 🙂

 33. Hei!
  I 2009 ble også jeg oppringt av Verdun, svenske ved navn Sebastian. Konto trukket for 10 000 kr og to selskaper opprettet. Jeg fikk beskjed om at ingen penger vil bli trukket før informasjon var blitt lest og undertegnet. Skrev til VISA og fikk tilbakebetalt hele summen. Sperret konto med det samme. Forsøkte i flere mnd. å kommunisere med Verdun, uten hell. Nektet å betale oppsigelsesgebyr og saken ble sendt til inkasso 2 ganger. Måtte bestride kravet 2 ganger, fra to ulike inkassoselskaper. Henlagt begge ganger. Tok kontakt med med Companies House i England og fikk en mailadresse for å få slettet selskapene. Etter 2,5 år er jeg endelig kvitt dette cirkuset en gang for alle. Totalt kostet dette meg 20€ pluss porto til England. Nå er jeg glad !

 34. Hei,
  jeg har det samme problemmet, pengene mine fikk jeg tilbake…men hvordan kan jeg slette selskapet? Firmaslett kontakte med meg, er det seriøs firma? De sier at jeg må betale 2000 kr for å slette firmaet, er det ikke noe luring igjen? Kan jeg slette det uten penger, kan noen hjelpe?

 35. hei OKS. Jeg fikk den samme samtalen fra Firmaslett forrige uke. de sendte meg en mail, og siden jeg har prøvd å finne noen til å fjerne britiske selskapet for en rimelig pris bestilte jeg tjenesten fra nettstedet http://firmaslett.com. Jeg signere og returnere dokumentene de har sendt meg fra england og de ​​er ment å komme tilbake til meg i to uker når selskapet er i slettingsprosessen.

 36. Blev lurt for et år siden jeg også… fikk etter alt mas pengene mine tilbake men nå et år etter Ringer Verdun og skal ha årsbetalt igen eller så får jeg bot…. åssen skal jeg få dette selskapet slettet? er firmaslett til o stole på?

 37. ble lurt for et år siden.. åssen skal jeg få dette selskapet slettet? er firmaslett til o stole på?

 38. Hei Lillen, Jeg fikk hjelp fra Stefan på Firmaslett, betalte dem 2000 og fikk deretter bekreftet att firmaet mitt har blitt avsluttet i Storbritannia.

  Arve

 39. Slett ikke nødvendig å betale for å få slettet firmaet i England (Company House). Dette gjør du lett selv, se link til dem oppe i tråden. Det finnes faktisk et eget skjema du bruker for å slette et firma du mener er opprettet ved svindel.
  Når firmaet er slettet i England får du bekreftelse på dette fra Company House. Denne kan du bare sende til Panlegis/Verdun om de forsøker å ta årsavgift neste år (samt bestrid faktura og/eller inkassovarsel).
  Uansett sperr kort, anmeld til politiet og reklamer til bank og kortutsteder.
  En ting til: I mitt tilfelle forsøkte de seg med den bløffen om at den avtalen de mener jeg har med dem ikke har angrerett da det er en avtale mellom foretak. Min kontakt med dem var derimot før jeg overhode hadde opprettet noe firma, slik at det var mitt navn, personnummer og kortinfo som var brukt.
  Da er du en privatperson og vanlig angrerett for telefonsalg gjelder. De er dessuten pliktige til å opplyse deg om angreretten under samtalen som blir tatt opp med dem. Hvis de unnlater dette er det heller ingen frist for å angre, og du står sterkt hvis/når du tar saken videre enten i rettsak eller i forliksrådet.
  For min del holdt det at jeg truet med dette, så var pengene på konto innen 1 uke (12.000).
  Ble i alle fall en erfaring rikere:).

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR