Ny markedsføringslov fra 1. juni

2

1. juni i år trådte en ny markedsføringslov i kraft. Driver du som næringsdrivende salg mot privatpersoner, innholder den nye loven en rekker punkter det kan være verdt å merke seg. Det blir bl.a. lov med tilgift, mens reglene for telefonsalg og uadresert post skjerpes inn.

Hovedreglene og prinsippene i den gamle markedsføringsloven er videreført, men det er foretatt en rekke sentrale endringer, som bl.a.:

* Telefonsalg i helgene blir forbudt.

* Salg foretatt ved uanmodet telefonsalg skal bekreftes av kjøper skriftlig.

* Det er nå mulig å reservere seg mot gratisaviser i postkassa. Tidligere har man bare kunne reservere seg mot uadresert reklame, men man kan nå sette et ”Nei takk til gratis aviser” merke på postkassa og slippe gratisavisene helt.

* Det blir lov med tilgift. Hvis du f.eks. selger datamaskiner, kan du nå reklamere med ”kjøp en PC og få en pakke frokostblanding på kjøpet”. Det er viktig å merke seg at det er en rekke begrensninger rundt dette. Du kan f.eks. ikke kreve at kunden skal kjøpe en datamaskin og en ekstern harddisk for å få en pakke frokostblanding gratis. Det er med andre ord ikke lov å legge opp til en ordning der kunden må samle opp eller foreta forskjellige kjøp for å få utlevert premien. Som i den tidligere markedsføringsloven er det fremdeles lovlig å gi mer av samme yttelse. Du kan altså godt gi kunden hver tiende kaffekopp gratis, selvom dette i prinsippet innebærer at kunden må foreta flere kjøp for å få premien.
* Det blir lovlig å kople salg av varer eller tjenester opp mot veldedighet. Du kan altså reklamere med at ”5% av salgsprisen går uavkortet til Røde Kors”. Du må naturligvis kunne dokumentere at du faktisk gir 5% av salgsprisen til Røde Kors og ikke bare sier det.

* Reglene for markedsføring mot barn og unge skjerpes inn. Det er f.eks. ikke lengre lov med markedsføring som oppfordrer barn til å mase på sine foreldre.

2 KOMMENTARER

  1. Er det noen som vet hvordan det blir med kuponger i t.d dagligvare butikker? I Sverige er det jo veldig vanlig med slike kuponger der du får en vare hvis du kjøper et spesielt produkt.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR