Hva gjør man når troen svikter?

0

[ad#ad-1]Å være gründer innbefatter både opp og nedturer og mange betegner det som en følelsesmessig berg og dalbane. Heldigvis er man som gründer det meste av tiden fylt med entusiasme og tro på sitt prosjekt, men fra tid til annen skjer det at man mister troen. Dette skjer ikke alltid av rasjonelle årsaker, ofte kommer tvilen krypende uten noen egentlig forklaring. Heldigvis er frykten noe man kan gjøre noe med, og det finnes en rekke enkle triks for å få den til å bli så kortvarig som mulig.

De fleste gründerer erfarer at motivasjonen og troen på det man holder på med, går i bølgedaler. Den ene dagen er alt perfekt, motivasjonen og kreativiteten blomstrer og «du vet» at du kommer til å lykkes, mens ting dagen etter virker helt håpløse og du kan ikke fatte og begripe hvordan du noen ganger skal klare å tjene nok til livets opphold.

Så hva gjør man når dagene er som verst og man mest av alt har lyst å gi opp? Dette avhenger nok en god del fra person til person, men jeg har de siste årene blitt kjent med mange gründere og har erfart at noen tips funker for de fleste.

Sov på det
Det første og absolutt viktigste tipset er å sove på det. Det er rart som ting plutselig ser helt anderledes ut når du er uthvilt etter en god natts søvn. Når ting virker håpløse så si til deg selv at det blir bedre i morgen, og vit at det faktisk stemmer ganske ofte. Ikke plag deg selv med destruktive tanker, men prøv heller å legge prosjektet fra deg for dagen, slapp av, kos deg med venner og familie og ikke tenk så mye på problemene her og nå. I morgen tidlig når du kommer tilbake på kontoret kan du ta tak i utfordringene igjen, og ting vil ganske sikkert gå mye bedre.

Jeg har selv erfart at de destruktive tankene oftest kommer når man er aller mest sliten. Jeg har normalt ikke problemer med nattesøvnen uansett hvor håpløs situasjonen i bedriften er, men av og til klarer jeg ikke å legge tankene igjen på kontoret, og da vet jeg at jeg kommer til å ligge hele natten uten å få sove, mens hjernen min genererer flere og flere negative tanker. Jeg vet også at når jeg kommer trett og sliten på jobben dagen etter, så er ikke det et spesielt bra utgangspunkt for å ta tak i problemene. En løsning som fungerer fint for meg er å stå opp, sette meg foran TV’en og se en morsom film eller serie. Det letter sinnet og jeg vet at jeg kommer til å sovne på sofaen i løpet av kort tid. Ikke spesielt elegant, jeg innrømmer det, men poenget er at det funker. På sofaen får jeg i det minste sovet noen timer og jeg er ganske vel restituert morgenen etter.

Del dine tanker
Å snakke med andre kan ha en effekt man ikke skal undervurdere. Det kan være familie eller venner, det viktigste er at du stoler på dem og at de har vilje til å lytte til dine problemer. En halv time der du setter ord på dine negative tanker, over en kopp kaffe, kan gjøre underverker. Ikke sjeldent ser du på tingene anderledes etter at du har fått delt dem med andre. Har du venner som er gründere selv, er sjansen stor for at de kan sette seg inn i dine problemer på en helt annen måte enn andre, som ikke har prøvd det på kroppen selv. Er du så heldig å sitte i et kontorfellesskap med andre gründere, så dra nytte av det, spesielt i slike tunge perioder.

Gjør noe annet
Sliter du med en arbeidsoppgave, har du fått avslag fra banken på økt kassakreditt eller mistet du nettopp et svært viktig salg? Frem for å forsøke å redde stumpene her og nå, mens atl ser håpløst ut, vent heller noen timer eller til i morgen og gjør noe du får til, her og nå. Det kan være alt fra å rydde på pulten til å få ajourført regnskapet, det viktigste er at du gjør noe du får til, slik at du på slutten av dagen kan gå hjem og si til deg selv at du i det minste fikk gjort noe idag.

Husk at erfaring hjelper
Er du nystartede gründer er berg og dalbanen ofte mye større enn når du har holdt på noen år. Du lærer deg etterhvert å leve med opp og nedturene og du lærer etterhvert å ikke la de verste dagene på jobb få for mye innflytelse på dagligdagen din. Når alt kommer til alt er du ganske priviligert som får holde på med noe du virkelig brenner for. Nedturene er ikke morsomme, men de er en del av leken og jammen om ikke oppturene smaker utrolig mye bedre når man faktisk har måtte slite litt for dem.

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR