Bør du føre regnskapet selv?

5

[ad#ad-1]Et evig diskusjonstema blant mindre næringsdrivende er hvorvidt man bør overlate regnskapsføringen til en profesjonell regnskapsfører eller gjøre jobben selv. Det finnes naturligvis ikke noe fasitsvar på dette, og løsningen som passer bra for andre passer kanskje ikke deg og din situasjon. Jeg skal her gå igjennom en rekke momenter som kan være verdt å ta med i overveielsen, før du tar en beslutning om hvem som skal ordne ditt regnskap.

Økonomi
Det første mange tenker på er naturligvis prisen for føringen av regnskapet. Å benytte seg av et regnskapskontor koster penger, ofte mye penger i forhold til inntekten i et lite nystartet selskap. En vanlig regnskapsfører ligger normalt på en timepris på rundt 4-500kr, men dette kan variere en del alt etter hvor i landet du befinner deg. Prisen har en tendens til å være høyere i de store byene.

Driver du en liten bedrift, uten ansatte og med relativt få bilag, bør det være mulig å få ført regnskapet for 1000-1500kr. pr. måned + noe ekstra i forbindelse med årsoppgjør og eventuell utfylling av næringsoppgave og selvangivelse.

Ved å være ryddig i din omgang med bilag vil du i stor grad kunne påvirke tidsbruken til regnskapsføreren. Det er rimelig innlysende at det tar kortere tid å føre bilag som sitter ordnet i en perm, med vedlagt forklarende tekst til de bilagene som trenger det, enn det tar å føre bilag som leveres i en bærepose. Noen regnskapsførere går også med på at du kan gjøre deler av jobben selv, f.eks. Avstemning av innbetalinger mot kontoutskrift, for på den måten å spare penger.

Tidsbruk
Det tar tid å føre regnskap, spesielt hvis du ikke har erfaring med dette fra før. Sjansen er stor for at du selv vil bruke minst dobbelt så mye tid som en profesjonell regnskapsfører, på å føre ditt regnskap. Denne tiden kunne du kanskje ha brukt på «kjernevirksomhet», altså drevet bedriften din og økt inntjeningen.

Er du konsulent, fakturerer kundene dine 750kr. I timen og ikke har noe problem med å fylle ordreboken, sier det seg selv at du har mer igjen for å overlate regnskapet til et regnskapsfirma og heller bruke tiden din på kundene dine. Problemstillingen er imidlertid sjeldent så enkel, og i mange tilfeller har du sikkert mer tid enn du har penger, og da frister det naturligvis mer å føre regnskapet selv.

Selskapsform
Hvilken selskapsform du har valgt for virksomheten din har mye å si for hvor komplisert det vil være å føre regnskapet. Har du et enkeltmannsforetak er du «bare» bokføringspliktig, dvs. Du må bilagsføre inntekter og utgifter ihht. reglene i bokføringsloven. Driver du derimot et aksjeselskap er du regnskapspliktig, noe som bl.a. innbefatter at du må sette opp balanse- og resultatregnskap hvert år og sende inn årsregnskap til Brønnøysundregistrene. Dette er langt fra enkelt, så driver du et AS bør du ha mer enn gjennomsnittlig gode kunnskaper om regnskapsføring hvis du velger å ta jobben selv.

Sparer du deg til fant?
En dyktig regnskapsfører kjenner regelverket godt og kan kanskje hjelpe deg med å redusere skattebyrden din. Kanskje det er fradrag du ikke har fått med deg eller ordninger som gjør at du kan få refundert skatter og avgifter? Slike råd kan ofte være svært verdifulle og bli verdt mye mer enn det det koster å få regnskapsføreren til å føre regnskapet ditt.

Hva hvis du får bokettersyn?
Mange har erfart at et bokettersyn kan bli svært kostbart. Å bruke en regnskapsfører er ingen garanti mot dette, men har regnskapsføren gjort jobben sin, bør du i prinsippet ikke ha problemer med at likningsmyndighetene går regnskapet ditt etter i sømmene. Dett gjelder naturligvis også hvis du har ført regnskapet selv og gjort alt etter boken. Problemet oppstår når du har ført selv og gjort det etter beste evne, men allikevel har gjort feil. En del feil vil likningsmyndighetene helt sikkert se igjennom fingrene med, så lenge de ser at du faktisk har gjort ditt beste og i stor grad har forsøkt å oppfylle kravene i bokføringsloven, men har du gjort grove feil kan det ofte svi i form av straffeskatt.

Opparbeidelse av kompetanse
Velger du å føre regnskapet selv vil du etterhvert opparbeide deg en kompetanse på dette som kan være nyttig i mange sammenhenger. I tillegg vil du få et tettere forhold til regnskapet ditt, noe som kanskje vil gjøre at du får bedre overblikk over selskapets økonomiske situasjon og bedre mulighet for å foreta en effektiv og god økonomistyring.

Konklusjon
Det finnes nok av argumenter både for og imot det å føre regnskapet selv. Velger du å ta jobben selv bør du i det minste skaffe deg et godt dataverktøy som kan hjelpe deg i jobben. Ajour Office er et regnskapsprogram som har en rekke integrerte funksjoner som gjør at bilagsføringen blir enklere, også for dem uten mye kunnskap om regnskapsføring.

5 KOMMENTARER

 1. Min konklusjon er at skal man gjøre det selv må man forbedre seg på å gjøre det skikkelig. Kjøp en bok som tar for seg evnet, les på internett og ta gjerne et kurs. Eventuelt samarbeid med en regnskapsfører det første året, men be i innsyn og gjerne forklaring på alt som skjer (er ikke nødvendigvis slik at alle regnskapsførere finner seg i dette heller, da de ikke vil trene opp kunder for å miste de).

  Om man ikke er forbered på dette, burde man sette det bort, fremfor å gjøre halvdårlig arbeid som fort kan komme tilbake å bite deg i baken.

 2. “Alle” kan føre et regnskap, men årsavsluttningen bør du ha gode kunnskaper om før du gjøre det. Det er fort å gjøre feil og det koster, vil aldri råde noen til gjøre det selv.
  Derimot regnskapet kan være en fordel å gjøre selv, hvis man har tid, da blir man tvunget til å følge bedre med.
  Et godt regnskapsprogram har også innebygd faktura og budsjett. Mye penger går ut og inn i løpet av året, så det er viktig å følge med.

 3. Jeg har overlatt regnskapet mitt til en regnskapsfører og øsnker egentlig å bry meg så lite som mulig om det. Han tar seg av alt av momsoppgjør, årsoppgjør, innsending av papirer og så vidre. Veldig greit å ha fred i sjelen og vite at ting er gjort skikkelig. FOr meg er det verdt alle pengerne det koster.

 4. Skal du lykkes, så bør du bruke tiden på det du kan. Ikke kast bort utfakturerbar tid på å lære deg å føre et halvdårlig regnskap på egen hånd. Jeg engasjerte regnskapsfører fra første dag da jeg startet firma, og det er noe av det smarteste jeg har gjort. Det er ikke uten grunn at det kreves høgskoleutdanning for å bli regnskapsfører.

 5. Hei! Så vi har laget et system http://www.MyDesk.no som gjør det utrolig enkelt å føre regnskap selv. Ajour office kan ikke gi deg forslag til hvordan man bokfører utgifter så du blir letende på Google etter svar hele tiden og du har ingen sikkerhet i at det du gjør er riktig. Prøv oss gratis i 14 dager så kan du selv se forskjellen.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR