Ti gode grunner for ikke å starte egen bedrift

2

[ad#ad-1]Går du med drømmen om å starte eget firma, uten å ha turde ta spranget fult ut, har du sikkert også en rekke gode unnskyldninger for hvorfor akkurat nå ikke er noe ideelt tidspunkt for å realisere drømmen. Unnskyldninger er en glimrende metode for vår hjerne til å rasjonalisere det vi frykter, men saken er at dette ofte hindrer oss i å utnytte vårt potensiale som menneske og gjøre det vi virkelig føler for. Jeg har her samlet ti av de mest vanlige unnskyldningene for hvorfor man ikke bør starte egen bedrift, og ti forklaringer på hvorfor disse unnskyldningene ikke holder mål.

Jeg har ikke nok penger til å starte egen bedrift
Det er lett å se seg blind på kapitalbehovet for å starte egen bedrift på en skikkelig måte, men faktum er at jo mer penger du har å starte for, jo mer pengesløsing vil det bli. Er det nok penger på konto trenger du ikke å bry deg om effektiv drift og å redusere kostnader. I en oppstartsperiode kan dette ofte være katastrofalt. Du tillegger deg rutiner og måter å gjøre ting på som koster mye mer enn streng tatt nødvendig, og det kan bli veldig vanskelig å snu skuta den dagen pengene tar slutt og de vanskelige tider setter inn. Penger er med andre ord et glimrende middel for å skjule problemer og svakheter i din forretningsmodell. Det er dermed ikke sagt at det er enklere å starte opp uten penger, men du blir tvunget til å tenke alternativt fra første dag, og ikke minst blir du fokusert på å selge, fra første stund. Mange med god tilgang til oppstartskapital har gått på trynet fordi de ikke har fokusert på salg før alt for sent i prosessen.

Jeg har ikke den riktige utdannelsen
Utdannelse er viktig, ingen tvil om det. Men det er ingen direkte sammenheng mellom ditt utdanningsnivå og din sjanse for å lykkes som entreprenør. Det viktigste er din evne og vilje til å sette deg inn i nye ting og lære av erfaring. Og ikke minst, din evne til å akseptere dine svake sider og identifiserer fagfelter der du trenger å søke ekstern kompetanse.

Jeg vil ikke tjene nok penger
I en hverdag der huslån, billån, barnehage, telefon og alle andre utgifter hoper seg opp, er det lett å få panikk og bli redd for ikke å tjene nok til å dekke sine private utgifter. Dette er helt legitimt og en god regel er å aldri sette sine private økonomi over styr i forsøket på å etablere egen bedrift. Samtidig må ikke bekymringene for dine faste utgifter bli så stor at det hindrer deg i å følge drømmen din og starte for deg selv. Kanskje det finnes måter å redusere de månedlige kostnadene i en periode? De fleste av oss klarer å stramme livremmen og bruke mindre penger, bare vi blir tvunget til det. Det er ikke morsomt, men det er en god erfaring, og den dagen du kommer igjennom oppstartsfasen og kan bevilge deg selv litt avkastning på din innsats, smaker det utrolig mye bedre.

Jeg er for gammel til å starte eget firma
Javel ja, og hva vil du gjøre? Vente til du blir yngre? Personlig er jeg av den oppfatning at det verste ikke er å mislykkes, men å angre på at man aldri forsøkte. Snu problemstillingen til noe positivt og tenkt på hva din aldrer har gitt deg av livserfaring som uten tvil vil være svært verdifull i en oppstartsfase.

Jeg er for ung til å starte eget firma
Det finnes nok av eksempler på personer som har startet suksessfulle bedrifter mens de var langt fra myndig alder. Du må være over 18 for å kunne etablere eget selskap og inngå bindende avtaler uten dine foresattes samtykke, men ut over dette er det egentlig få hindringer for å starte opp, uansett alder.

En hverdag som lønnsmottaker er sikker
Vel, dagens økonomiske situasjon har vel motbevist dette kraftig. Noen jobber er naturligvis sikrere enn andre, men faktum er at du som lønnsmottaker aldri kan vite med sikkerhet om du vil beholde jobben om 6, 12 eller 24 måneder fra nå. Når du jobber for deg selv er det bare en som kan gi deg sparken, og det er deg selv. Din inntekt kan variere, men i all hovedsak er det opp til deg selv å sørge for at du tjener nok til å klare deg, ikke noen andre.

Det er risikofylt å drive for seg selv
Alt du hopper ut i, uten å være forberedt er forbundet med risiko, også det å starte egen bedrift. Det interessante er at du høyst sannsynlig er godt rustet til å starte eget firma allerede, uten at du egentlig vet det. Det at du faktisk overveier en dagligdag som selvstendig næringsdrivende gjør at du har en pasjon for dette og resten er egentlig bare teknikaliteter. Du bør naturligvis ha et edruelig forhold til det du begir deg ut på, men med en godt forankret forretningside og den rette motivasjonen er mye av risikoen allerede eliminert.

Verdensøkonomien idag er ikke sterk nok til å starte for seg selv
Alle er i samme båt og må forholde seg til den samme verdensøkonomien, det gjelder også dine konkurrenter. Kundene dine bruker kanskje mindre penger nå, men dette går også ut over dine konkurrenter og mange av disse vil kanskje falle fra i nær fremtid. En svak økonomi er som en skogbrann; Den dreper mye av vegetasjonen, men de frøene som overlever får mye mer plass å gro og vokse på. Nedgangstider er ofte den beste tiden å starte egen bedrift på.

Ingen vil kjøpe mine varer eller tjenester
Dette er egentlig ingen unnskyldning. Hvis ingen vil kjøpe det du har å tilby, betyr det bare at du må endre din forretningside. Ofte er det ikke store endringene som trengs, før du har et levedyktig produkt som kundene dine faktisk vil betale for.

Konkurransen er for stor
Ingen mennesker er like, dette gjelder også får dine potensielle kunder. Finn en innfallsvinkel som gjør at du utnytter dine styrker og fordeler maksimalt og tilby ditt produkt eller tjeneste på en måte ingen andre gjør eller bedre enn det dine konkurrenter klarer. Husk også at en liten bedirft klarer å snu seg etter kundene og tilpasse sitt produkt mye raskere enn et stort firma med en tung organisasjon i ryggen.

2 KOMMENTARER

 1. Unnskyldninger er noe drit det kan jeg skrive under på. Jeg har gått med en drøm om å si opp jobben min i mange år for å satse på et konsept jeg har tenkt ut, men det blir liksom aldri til at jeg får gjort det. Det høres så enkelt ut når alle sier at det bare er å gjøre det, og det er det sikkert også, men allikevel fortsetter jeg måbed etter måned i min trygge jobb som jeg egentlig ikke trives så bra med. Sukk.

 2. Gode poeng, og en generelt god post.

  Personlig er jeg bare 19 år, men har startet eget firma. (Begynner snart å jobbe, og da blir det heltid!)

  For min egen del, er jo alder en utfordring. (Merk! Ikke en hindring, en utfordring)

  Hvis jeg skal markedsføre bedrifter på internett, uten utdannelse, og uten referanser eller konkrete kurs, hvordan skal det gå? Hva kan jeg gjøre?
  Jeg er enda ung på livet, og “vet ingen ting” vil sikkert mange si.
  Vel,for å komme unna de latterlige argumentene der er det jo bare å ha sterke garantier!
  Der det finnes et problem, finnes det garantert enda flere løsninger.

  Uansett hvem du er, du klarer det du vil.

  Men husk! – Er det marked for det du vil drive med? Skal du selge noe, MÅ faktisk noen ha lyst til å kjøpe det også.
  Jeg har hørt mange historier of FOR optimistiske Gründere som mangler selvinnsikt,og ikke har studert markedet godt nok.
  Det er en plass til alle, men de må gjøre leksa si først!

  – Preben

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR