Backup kan redde bedriften din

7

[ad#ad-1]Som selvstendig næringsdrivende har du sjeldent noen IT-avdeling å støtte deg til, og du må selv sørge for at ditt kanskje viktigste arbeidsredskap, din datamaskin, fungerer som den skal. Dette inkluderer også å ta regelmessig backup, i tilfelle maskinen skulle bli stjålet eller ødelagt. Dette er heldigvis ikke så komplisert som det kan høres ut. Det finnes backup-tjenester som etter litt konfigurering gjør backup-jobben automatisk uten at du trenger å foreta deg noe.

Først en liten historie for å understreke hvor ekstremt viktig det er å ta jevnlig backup: En god venn av meg driver sin egen bedrift. Som så mange andre har hun en laptop som hun bruker til det meste, inkludert lagring av alle hennes forretningskritiske dokumenter, som forretningsplan, søknader, avtaler, kontrakter, etc. Min kjære venninne jobbet i vinter på en søknad til Innovasjon Norge, for å få tildelt et etableringsstipend. Dette var en omfattende jobb og hun brukte mye tid på å utarbeide alle de nødvendige vedleggene, i form av budsjetter, kalkyler, markedsundersøkelser og så videre. Alt ble lagret på laptoppen. Ut over dette hadde hun ingen kopier eller backup noe sted.

Det gikk naturligvis som det måtte gå; Et par dager før hun var klar til å sende søknaden til Innovasjon Norge krasjet laptoppen og harddisken ble ødelagt. Ikke nok med at hele søknaden ble borte, all mail, bilder, presentasjoner og andre viktige dokumenter hun hadde bruk mye tid på å utarbeide, gikk med i dragsuget. Tapet av disse dataene var for henne så kritisk, at hun var nær på å gi opp drømmen om å starte egen bedrift.

Det er naturligvis ufattelig enkelt å være etterpå klokk og konstatere at det var både dumt og hasardiøst av henne å ikke tenke på backup. Naturligvis var det det, men som veldig, veldig mange andre oppdaget hun ikke dette før det var for sent. Hun lærte viktigheten av backup på den harde måten, akkurat som jeg og mange andre gjorde det.

To typer backup
Backup er et komplisert fagfelt, med et hav av teknikker og teorier om hvordan man får til best mulig sikkerhet for lavest mulig pris. Alt dette er heldivis stort sett bare relevant for store datasentre eller i bedrifter med mange brukere. Trenger du bare å ta backup av noen få datamaskiner er det langt fra noen heksekunst.

La oss for enkelthets skyld dele måten å ta backup på, inn i to kategorier:

* On-site backup – Dvs. backup som du lagrer sammen med originalen. Hvis du f.eks. tar backup av PCen på en DVD og legger denne i skrivebordsskuffen, er dette en typisk on-site backup.

* Off-site backup – Backup som du ikke lagrer sammen med originalen. Du kan f.eks. ta backup av kontor-PCen din på en CD-ROM, og ta denne med deg hjem, da er dette off-site backup.

I større driftsmiljøer bruker man gjerne en kombinasjon av off- og on-site backup, av den enkle grunn at hver av metodene har sine fordeler og ulemper. De viktigste er:

Fordeler:
On-site backup: Veldig raskt å kopiere tilbake en backup. Har du filene på en CD-ROM, tar du denne opp av skuffen og starter tilbakekopieringen.

Off-site backup: Sikrer dataene mot brann og tyveri. Sjansen for at du skal oppleve brann eller tyveri av både originalen og kopien, på samme tidspunkt, er minimal, da disse oppbevares på forskjellige lokaliteter.

Ulemper:
On-site backup: Sikrer ikke mot tyveri eller brann. Brenner kontoret ditt ned hjelper det pent lite at du har en backup av viktige dokumenter i skrivebordsskuffen, da den vil lide samme skjebne som datamaskinen ovenpå pulten.

Off-site: Kan ta lengre tid å kopiere tilbake dataene. Har du en backup trygt plassert hjemme under sengen, må du forlate kontoret for å dra hjem og hente denne, før du kan starte tilbakekopieringen av dataene.

Det beste fra begge verdener
For oss som bare trenger å ta backup av en enkelt eller noen få datamaskiner, finnes det heldigvis en løsning som langt på vei kombinerer det beste fra on-site og off-site backupen. Løsningen er å bruke en online backup-tjeneste. Det finnes etterhvert en mengde slike selskaper, som tilbyr deg løsninger for backup av dine data på deres servere, dvs. at du får kopien lagret off-site. Overføringen skjer via Internett, så sålenge du har nettilkopling, går tilbakekopieringen relativt raskt.

Jeg har selv benyttet det Oslo-baserte selskapet Backup24 til backup i et par år nå. For ca. 200 kroner i måneden får jeg et fullautomatisk system som tar backup av mine viktige filer uten at jeg trenger å foreta meg noe. Backuppen skjer i bakgrunnen, slik at jeg kan bruke datamaskinen mens backuppen skjer, veldig kjekt. Trenger jeg å kopiere tilbake enkeltfiler eller hele backuppen, tar backup-programmet seg automatisk av dette, med bare noen få klikk.

En annen viktig funksjon ved Backup24 sin tjeneste er muligheten for å lagre flere versjoner av samme fil. Det er mulig å sette opp hvor mange dager tilbake i tid du ønsker å lagre versjoner fra. Hvis du f.eks. gjør en feilaktig endring i forretningsplanen din og først oppdager dette tre dager senere, kan du med noen få tastetrykk få tilbake den tidligere versjonen.

Viktige momenter når du velger backup-leverandør
Det finnes som sagt mange firmaer som leverer online backup-tjenester, og det er ikke alltid like enkelt å vite hvem man skal velge. Jeg har som sagt gode erfaringer med Backup24, men det finnes flere andre seriøse tilbydere også. Noen viktige momenter det kan være verdt å overveie, før du velger leverandør:

* Hvordan er supporten? Det er stor prisforskjell på online backup-tjenester, men det kan fort bli kostbart å velge den rimeligste. Får du problemer kan det være kjekt å forholde seg til et norsk firma som faktisk tar telefonen når du ringer dem.

* Hvordan er sikkerheten? Du lagrer tross alt dine virksomhetskritiske data hos en tredjepart, så du bør være trygg på at dataene blir behandlet fortrolig. Noen leverandører krypterer dataene før de sendes over Internett og gir mulighet for å passord-beskytte dine backup-filer, andre har ikke denne muligheten.

* Hvor rask er tjenesten? Skal du kopiere tilbake store mengder data er det kjekt om dette ikke tar dagevis. Norske backup-tilbydere har som regel sine servere stående i Norge, noe som gir ganske rask tilgang. Benytter du deg derimot av en leverandør i f.eks. USA, kan du fort oppleve at overføringen av data går tregt.

7 KOMMENTARER

 1. Jeg er en av dem som har lært risikoen ved ikke å ta backup på den harde måten. Det er ikke for ingenting man sier at riktige gutter ikke tar backup men gråter etterpå. Bra tips i denne artikkelen som jeg anbefaler alle å følge. Gjør det med en gang, ikke utsett det, en vakker dag er det for sent.

 2. Sikkerhetskopiering er så basalt viktig at det var noe man burde lære på barneskolen. Litt flåsete sagt kanskje, men i en moderne hverdag med mer og mer digitalt innhold blir det å ta vare på sine data bare mer og mer viktig, og jammen er det mange digitale fotosamlinger og andre uvuderlige minner som lever på lånt tid rundtomkring.

  Jeg anbefaler ogse http://www.backup24.no. Seriøse folk som står bak og de yter god service. Et tips er å velge deres produkt for privatmarkedet da dette er en del rimeligere enn tilsvarende bedriftsløsning.

 3. Hei
  Jeg har brukt L7 i flere mnd nå og syns at gjenopprettningen av filer er utrolig enkelt.
  L7 har til og med support på kveldstid, og det anbefaler jeg.

  De har også egne enkle løsninger for Microsoft SQL som Visma
  og Unimicro bruker.
  Så får du også første mnd gratis.

  Anbefales

 4. Jeg bruker Jessheim Data Online Backup, alt går automatisk i bakgrunnen og super support!
  Veldig enkelt med flere versjoner av backupen min som forklart i her oppe.
  Dem holder på med hjemmeside for online backupen deres.
  God pris og super support!
  Reddet meg i julen da hardisken krasjet!
  ANBEFALES

 5. En bedrift som leverer online backup til bedrifter er Telsys. De lagrer filene på to ulike lokasjoner i Norge, og er godkjent i henhold til IKT-Norges bransjenorm CTRL – for sikker online backup. I tillegg leverer de alle tjenestene med fri support inkludert.

  De er også en av få norske backupleverandører som kan levere backup gjennom Norsk Helsenett, og de strenge kravene som stilles av dem. Les mer på http://www.telsys.no

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR