Trakassering fra Skatteetaten

12

Er du selvstendig næringsdrivende betaler du sannsynligvis forskuddsskatt. Har du i tillegg vært for sent ute med betalingen av skatten for første termin 2009, med forfallsdato 15. mars, har du sikkert også fått et lite hyggelig brev fra ditt lokale likningskontor, med krav om innbetaling av all forskuddsskatt for hele 2009 umiddelbart.

Skatteetaten har full hjemmel i lovverket for å kreve dette, men måten det gjøres på virker lite gjennomtenkt. Ikke på noe tidspunkt har Skatteetaten informert om at de vil gå bort fra praksisen med bare å kreve innbetaling for den terminen som er forfalt. Hverken i skriv til den næringsdrivende, via skatteetaten.no, eller ved utsending av skattekortet for 2009 står det noe som helst om den nye praksisen. Man kan derfor spekulere i om den nye praksisen er innført i siste liten eller om Staten bevist har valgt å ikke informere om dette, for å trakassere eller plage dem som sliter med betalingsevnen, mest mulig.

[ad#ad-1]Jeg er på ingen måte imot at Staten setter igang inndrivning av utestående skatt, men det er måten det blir gjort på. Spesielt i disse tider med økonomiske nedgangstider både nasjonalt og globalt. Mange næringsdrivende sliter mer enn vanlig med likviditeten og man kan anta at flere enn normalt har problemer med å få betalt skatten til tiden.

Regjeringen liker å prate høyt om hvor viktig det er å støtte næringslivet i krisetider, men samtidig mener de tydeligvis at det skal være null slingringsmonn for de med betalingsproblemer og man iverksetter tiltak for tolkning av regelverket på strengest mulig måte.

12 KOMMENTARER

 1. La oss si at du får et krav om forskuddskatt for hele året på kr 100000.- og ikke har pengene. Det du kan gjøre i et slikt tilfelle er å sende inn skjema om endring av forskudskatten. Der anslår du selv hvor mye du skal betale.

 2. Jeg tror at når først du har mottatt kravet om betaling av skatt for hele året så er løpet kjørt og du får ikke endret dette. Likningskontoret er ikke kjent for å være det mest fleksible offentlige organet vi har, det er bedre å stå på reglene sine enn å støtte næringslivet og sikre arbeidsplasser.

 3. Jeg har hørt at den nye praksisen ikke håndheves veldig strengt. Hvis du har fått en giro for betaling av skatt for hele året fordi du var for sein med betaling av skatt for første termin, er det enkleste å betale et beløp som tilsvarer det du skulle ha betalt for første termin, skattemyndighetene kommer da ikke til å kreve resten betalt med en gang.

 4. Man kan jo lure på hvorfor skatteetaten gjør som de gjør hvis kravet allikevel ikke blir fulgt opp. Tittelen på artikkelen er ihvertfall korret, skattemyndighetene trakasserer den næringsdrivende ved å sende et krav som de uansett ikke har tenkt seg å følge opp. Da må det da være mye bedre å ikke sende kravet i det hele tatt men bare purre på terminkravet.

 5. Jeg kan også bekrefte at det ikke skjer noe så lange du betaler hele terminbeløpet for 1. termin 2009. Jeg var som alltid sent ute med betaling av forskuddsskatt og fikk også dette kravet for hele 2009 dumpende inn i postkassa. På mitt lokale likningskontor bekreftet de at så lange jeg betalte skatten for 1. termin kom de ikke til å følge opp saken ytterligere.

 6. Med dagens regjering kan man ikke forvente særlig mye støtte til selvstendige næringsdrivende. Kristin Halvorsen og Co ser jo helst at vi alle jobber i det offentlige eller i en stor statseid bedrift. Selvstendige næringsdrivende som tenker egne tanker og skaper sin egen hverdag er mindre mottakelige for sosialistisk propaganda og kan bli en risiko mot den bedrevitende makteliten som styrer landet vårt i dag.

 7. Det som er virkelig farlig er hvis går over en måned eller to, da tar de pant i eiendommen/foretaket ditt. Det blir ikke opphevet før alt inkludert renter er betalt. I mellomtiden kan du ikke engang skifte mobilabonnement, farlige greier.
  Har du problemer må du ringe og avtale betaling med en gang, ellers er du i trøbbel

 8. Einar> Er dette noe du har erfaring med selv? Jeg spør ikke for å grave eller horvere på noen måte, men fordi jeg har en kompis som står i en slik situasjon nå. Han har ikke klart å få betalt skatt for 4. termin 2008 men her har han fått til en avdragsordning med skatteetaten. Nå har han så selvfølgelig ikke klart å betale 1. termin 2009 heller og han får ikke noen ny avdragsordning på dette. Han frykter derfor at det kan bli tatt utlegg i det lille han har av verdier.

 9. Jeg er bonde og vi bønder diskuterer slike ting oss i mellom, så derfor vet jeg litt om det. Han må for all del forsøke å unngå utlegg, for da er han en pest hos alle. Får han det må han sitte stille og ikke søke om lån eller gjøre noe slik at han blir kredittskjekket.
  Greier han å betale skjer det ikke så mye mer, bare noen renterregninger. Drøyer dette ut kan det bli alvorlig, hvor tålmodig de er avhenger av om hvor god dialog han har med kemneren.

 10. Einar> Takker for tipsene, jeg skal bringe dem vidre. Han har hatt et røft år med mye sykdom hos barna og stort fall i omsetningen. Desverre har han ikke vært raskt ute med å endre skattekortet sitt og har dermed havnet i denne situasjonen.

 11. Jeg kan bare bekrefte det Einar sier – prøv for all del å unngå utleggstrekk. Lån penger av venner eller bekjente, selg inventar eller hva som helst for å unngå at skattekravet går til tvangstrekk. Gjør det først det er det mye mye vanskligere å komme seg på fote igjen.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR